17 października 2016 roku -Obchody Światowego Dnia Żywności w Słupsku – z udziałem uczniów i nauczycieli Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Damnicy.
Co roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Święto to zostało zapoczątkowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku. Słupski Bank Żywności to wielkie święto zorganizował w poniedziałek 17 października
 
Po roku przerwy (ponieważ w zeszłym roku o tej porze świętowaliśmy 60-lecie placówki) 34- osobowa grupa uczniów i nauczycieli ponownie wzięła udział w słupskim happeningu pod nazwą „Strajk Żywności”. Zaopatrzeni w kolorowe transparenty oraz głośne instrumenty ruszyliśmy pociągiem SKM do Słupska. Poprzez nasze hasła wykrzykiwane podczas przemarszu obiema stronami ul. Wojska Polskiego chcieliśmy pokazać,
że marnotrawienie jedzenia przez dzieci i dorosłych w naszym kraju czy szkole jest bardzo złe. Uczestnicy korowodu, głównie młodzież z kilku słupskich szkół, zwrócili ludziom uwagę na sprawę budowania szacunku do żywności.
 
Banki Żywności, dla których jedzenie jest ogromną wartością, co roku organizują i koordynują działania, których celem jest zapobieganie wyrzucaniu i niszczeniu ton jedzenia, a także walka z głodem i niedożywieniem ludzi na świecie. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im
się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków, niewłaściwe przechowywanie żywności albo zakup złego jakościowo produktu. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji niemal w każdym polskim domu jest niska świadomość
i bagatelizowanie problemu marnowania żywności. Wolontariusze Banków Żywności oraz my, młodzi z OSW Damnica chcemy uczyć Polaków,
jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu. W tym celu nasza grupa na plakatach wypisała wiele mądrych haseł, oto niektóre z nich:

1. Kto jabłka marnuje, ten na karę zasługuje!
2. Spróbuj pora, kalafiora i już nie chodź do doktora!
3. Bądź jak królik, koza też i warzywa wszystkie jedz!
4. Koza mee… wszystkie warzywa żre!
Kozy hodujcie i żywności nie marnujcie!
5. Nabiał wzmacnia twoje kości i poczucie godności.
6. Kanapka – podaj dalej!
7. Owoce, warzywa – witamin stek, kto nie rozumie ma pusty łeb!
8. Gdy ci smutno, gdy ci źle, zjedz warzywko i uśmiechnij się !

Popatrzcie, jak wyglądaliśmy na zbiórce pod Słupskim Centrum Organizacji Pozarządowych na ul. Niedziałkowskiego. Więcej zdjęć z przemarszu znajdziecie na: www.bzslupsk.pl.

Opracowanie: M. Sawicka-Glinka